Lidhja fillon me kujdesin
24. Janar E Martë

“Dhe Zoti shtoftë dhe teproftë në dashurinë për njëri-tjetrin dhe për të gjithë” 1 Thesalonikasve 3:12 NIV

Një nga kompanitë më të suksesshme telefonike në Amerikë krijoi një reklamë televizive duke përdorur sloganin “A mund të më dëgjosh tani?”. Ajo tregon një burrë duke folur në telefon, por personi në anën tjetër të linjës nuk e dëgjon dot. Kështu që ai pyet vazhdimisht: “A mund të më dëgjosh tani?”. Reklama ishte bërë për të dhënë mesazhin se kjo kompani telefonike jepte sinjale me cilësi të lartë dhe nuk hiqnin thirrjet. Kur telefoni yt mbyll telefonatën, ti e di. Dhe cili është reagimi yt i menjëherëshëm? Mërzitje? Inatosje?

Tek libri “Të gjithë komunikojnë, pak lidhen”, Dr. John Maxwell shkruan: “Kur unë ndërveproj me njerëzit...unë e di se jam lidhur kur ndjej përpjekje shtesë nga ana e tyre – njerëzit e shtyjnë veten më tej; vlerësim i pakërkuar – ata thonë gjëra të mira; sinqeritet i paruajtur – ata tregojnë besim; komunikim i shtuar – ata e shprehin veten me më shumë gatishmëri; përvoja të kënaqshme – ata ndjehen mirë me atë që po bëjnë; lidhje emocionale – ata tregojnë një lidhje në nivel emocional; energji pozitive – “bateritë” e tyre emocionale karikohen kur jemi bashkë;...dashuria pa kushte – ata të pranojnë pa vërejtje. Sa herë që ndërveproj me njerëzit dhe shoh prova të këtyre sinjaleve, e di që po lidhem. Kam mësuar çfarë duhet për t’u lidhur...dhe...për të vlerësuar kur kam sukses. Si po ia del kur vjen puna tek të lidhurit? Kur ndërvepron me një njeri të rëndësishëm në jetën tënde, a i merr këto sinjale?...Edhe nëse të lidhurit me të tjerët nuk është diçka në të cilën je i mirë sot, mund të mësosh si ta bësh dhe të bëhesh më i mirë nesër”. Por në fillim, duhet të kujdesesh me të vërtetë për personin me të cilin po përpiqesh të lidhesh. Ja pse Pali shkruan: “Dhe Zoti shtoftë dhe teproftë në dashurinë për njëri-tjetrin dhe për të gjithë”.